söndag 20 juni 2010

Rött! Gult!


Kom att tänka på färg och design på väg hem från jobbet. Gick en färglärakurs för ett antal år sedan, det var väldigt intressant och mycket av det vi ser runt omkring oss är färgsatt på ett speciellt sätt med avsikt. Något jag inte tänkt på innan. Detsamma gäller även ex. designade ljud. Inte visste jag att blinkersljudet i en bil är designat. Undrar just vad de kom fram till för olika ljud att välja mellan...
Att färg också påverkar oss så mycket psykolgiskt är spännande. Rött, gult, orange aktiverar hjärnan. Det är också häftigt att färg har olika symboler i olika kulturer, svart ser vi i västvärlden som elegans, högtidlighet och sorg. Men i gamla Kina är vitt den färg som symboliserar sorg. Bankomaten som är ljusblå blev det just för att färgen bidrog till orden Positiv, Frisk, Vänlig, Säker m.m. Istället för orange som bidrog till Vulgär, Billig, Skrikig, Ängslig. Så att Stopknappen i spårvagnen är just röd och gul är ingen slump.

Väldigt mycket rundande former i spårvagnen.

Nästan hemma dök denna lilla dam upp i buskarna. Skyndade mig att fota ifall hon skulle skutta iväg. Men hon stod lugnt och smaskade på det frodiga gröna och vi som gick förbi stannade till lite extra för att kika på henne. Jag bor relativt centralt och här är lummigt och grönt med skogspartier runtomkring så det är ju inte så otroligt att de dyker upp. Harar skuttar runt här också, dessutom finns skog och berg nära.


Må så gott!

2 kommentarer:

Camillas Foto sa...

Hej!
Läser om färgerna och blir smått orolig, jag som har köpt en klänning/tunika som går i orange. Fast å andra sidan så kanske jag behöver bli lite mer vulgär och ta för mig lite eftersom många anser att jag mest är lik en grå mus.
Ha det bra
Kram

Bland nystan o papper sa...

Ha ha, jag fnissar och skrattar högt! :D
Å andra sidan aktiverar du hjärnan på din omgivning, det kan inte vara fel ;)Färgen bidrar med upphetsning, fantasieggande, aktiv OCH kvinnlig. Kommer att funka jättebra ;) Ska väl avslöja att man fick välja mellan två ord när man graderade på en skala i studien. Du får ta något grönt till så får du två färger som drar/lyfter varandra.
Kram