onsdag 25 januari 2012

Föredrag

Nästa onsdag ska jag hålla ett muntligt föredrag i skolan. Det ska vara minst fem minuter och max tio minuter. Gissa vad jag ska prata om!
Japp du har gissat rätt: stickning!

När jag var i högstadie- och gymnasieålder
hatade jag muntliga framföranden. Jag har varit en väldigt blyg person som rodnande när läraren tilltalade mig på lektionerna. Genom åren har jag lyckats arbeta bort en hel del av det där, men är (tro det eller ej ni som träffat mig) blyg emellanåt nu med. Men är ändå kaxig i vissa sammanhang ;) Har fått möjligheten att träna på föredrag genom jobb och utbildningar och fått känna på den där härliga känslan när man kan slappna av och tycka det är roligt. Det gav en jäkla skön kick för självförtroendet! Att det var möjligt.

Men nu var det ett tag sedan och det känns pirrigare, ovant. Det jag kan luta mig på denna gång och känna trygghet i är ämnet jag känner till ganska bra. Jag har massa idéer men har inte hunnit strukturera upp det än. Jag tror det kan bli ett levande föredrag då jag ska plocka med mig massa stickat och redskap. Tror det kan bli bra.

Först får jag lägga allt krut på latin-tentan vi ska ha på måndag, så nu är det dags att gå tillbaka till böckerna!

tisdag 24 januari 2012

Peppning

Tack snälla söta Cecilia för awarden och de fina orden om min blogg!
De värmer skönt!

Och kanske allra mest idag när jag varit hos tandläkaren och man beslutat sig för att dra ut en tand jag fått inflammation i två gånger :/ Känns sådär kul men är nog lika bra om jag ska slippa mer problem. Har aldrig varit rädd för tandläkaren men nu känns det mindre trevligt att gå dit.
Den peppningen awarden ger behövde jag också eftersom jag försöker koncentrera mig på att plugga inför en latintenta på måndag.

När man får den här awarden följer att man ska tacka givaren,
vilket är självklart och redan gjort :D

Awarden ska skickas vidare till 5 andra fina bloggare och den biten är ju så svår. Det finns så många härliga bloggar att läsa. Jag brukar vara lydig och följa awardens regler men idag blir det så att alla ni härliga bloggare som är inne och läser här får awarden av mig!

Önskar er en skön dag där ute i solen!

fredag 13 januari 2012

Okeeej


Vad var det för mening att tvätta fönstren när de ser ut så här några veckor senare?

Förresten så kan ni se megalånga kranen som åker iväg. Det som blåste loss några inlägg tidigare har antagligen fixats till idag. De har donat hela förmiddagen.

Här stickas inte så mycket för tillfället, dragit på huvudvärk och spänningar i nacke, axlar och ut i armarna. Det är inte så skönt att sticka, blir snarare värre. Ska försöka få bukt på det så det kan bli lite mer stickat :)

Skolan har börjat igen och det var roligt att se alla igen och komma igång.

Njuter av en solig dag :)

onsdag 4 januari 2012

Polkagris


Behövde lite färg idag.
Har ruvat ett tag på detta garn, tror inte det vita räcker så långt men jag testar och ser vad som händer. Jag utgår i alla fall från detta mönster och när det vita tar slut, ja det blir en överraskning vad jag ska hitta på då. Jag köpte garnerna i somras hos Vinterverkstan. Mjuk, go silkemohair i korall och en mjuk vit färg.

tisdag 3 januari 2012

Lika grå och inspirerande

som det fantastiska väder vi haft idag ...
är min stickning.
Den långärmade tröjan som jag började experimentera med i somras. Stickar med stickor 9 för att få den "luftig". Den ska få sprund i halsen och runt det, nederkant och ärmslut ska jag virka ett varv eller två med detta effektgarn (har ni säkert sett förut här i bloggen).

Zzzzöövande



söndag 1 januari 2012

Språksvårigheter

God fortsättning!

År 1986 flyttade jag från Örebro till västkusten, Stenungsund närmare bestämt. Plötsligt upptäckte jag att jag hade svårigheter att hänga med i snacket emellanåt. Kändes jättemärkligt, det var ju ändå bara en flytt på knappa 25 mil. Men en stor skillnad var hastigheten på pratet. I Örebrotrakten pratar man långsamt, här smattrar man på. Sen var det alla märkliga ord man stoppade in här och där. Jag var 20 år och jämnåriga använde ordet änna och la med jämna mellanrum. Vad sjutton betydde det? Är nog egentligen bara utfyllnadsord enligt min mening, som liksom.
Ett annat ord som är himla användbart är tyken, både i positiv och negativ mening. Går ju att använda till något som är ironiskt/kaxigt på ett bra sätt men även om något/någon är otrevlig.

Minns när en kollega skulle beskriva för mig var en tygaffär låg. "Jo där borta vid motet du vet, vid tappen." Huh?! Jag fattade noll och hon upprepade lika snabbt som innan och jag funderade på om jag tappat några ord i farten. Förklaringen är att mot är samma som påfart/avfart där jag växte upp. Om ni exempelvis tänker Munkebäcksmotet. Tapp ja det är ju då bensinmack. Så den tygaffären jag ville gå till låg alltså i närheten av bensinmacken vid på-/avfarten till Stenungsbron (minns inte vad motet heter).

Andra ord jag kommer att tänka på är:

Knö - trängas/flytta på dig
Bördig - bussig/snäll/schysst
Tetig - knepig/konstig
Svale - trappuppgång
Exter - krångligheter/dumheter

Under ett antal år hjälpte jag till att fixa måltider för ungdomar som var med i Casio cup (basketcup för ungdomar från Europa) här i Göteborg. Då blev man utplacerad att arbeta på olika bamba över stan, ordet där jag växte upp är skolmatsal.

Ja du får gärna rätta mig om jag har fel, jag är ju inflyttad ;)

Något annat som är kul här är ordleken som ständigt pågår, det dubbla i språket. Många byggnader får olika smeknamn. Tv-huset som tidigare låg utåt Bö kallades bl.a. Synvillan. Operan har fått diverse namn: Ackordcentralen och Tenorasken.

Ja det finns nog fler ord men nu är det nog dags för lite lunch, får se om jag trotsar detta trista regn och rusk för en stunds promenad.

Må så fint på årets första dag :)