torsdag 21 april 2011

Vad är glädje/lycka?

En vit socka är färdig, sitter fint på foten och sjalen växer sakta fram, alltså inget nytt under solen att visa.
Det pratas mycket om lycka nu, alla vill känna sig lyckliga hela tiden och man letar efter den, går den att köpa?
För mig kan lycka vara en så enkel sak som att solen skiner, att kunna sitta på balkongen och äta lunch eller höra fåglarna kvittra. Jag kom ut på en löprunda idag och hade mer ork än jag först trodde (hmm, kanske skulle satsa på 10 km i Blodomloppet istället...), det är glädje.
Genom skogspartiet jag sprang såg jag vitsippor som sträckte sina halsar mot solen, klart och tydligt, och det gav glädje. 
Vårens dofter och allt ljusgrönt som tittar fram på buskar, träd och i rabatter. En kopp kaffe och något smaskigt att äta till. Att någon fixar för mig (jag fixar och ordnar det mesta själv), en kram eller ett vänligt äkta ord ger mig värme i kroppen. En spinnande katt som buffar kärleksfullt med sin nos. Ett skrattigt och / eller härligt möte med andra människor ger energi, glädje och tillfredsställelse. Att någon ser mig, på riktigt. Ett kort i brevlådan eller en kommentar i min blogg. 
Ibland när jag ser en härlig färg som ger ett starkt avtryck inombords skulle jag vilja smaka på den, för den ser god ut. Att kunna njuta av havets doft och ljud ger en skön känsla. Att läsa en text som får mig att fnissa högt är ju så klart glädje :) Att någon ringer och säger hej! Att så frön och se gröna huvuden dyka upp ur jorden är kul. Ja det finns säkert mer och det behöver inte vara så mycket eller storstilat.
Jag har nog aldrig förstått det där med att "köpa sig glädje" som många gör. Jag kan förstå nöjet att hitta något fint eller roligt, men för mig är det ingen långvarig värme. Nä, samla prylar på hög hemma ger mig inget, det får andra pyssla med om de vill.


Så vad gör dig glad och får dig att känna värme inombords?

5 kommentarer:

Rosenvante sa...

Håller helt med dig, lycka kan inte köpas.
Just nu känns det som jag skulle bli mera lycklig om jag fick lite mer fri tid. Tycker jag jobbar för mycket. Men jag blir glad av samma grejer som du, ofta det som inte är väntat också.

Susilull sa...

Det är ju precis dom där små sakerna du skriver om, som gör en lycklig.
Jag blir lycklig när jag cyklar till jobbet på morgonen och kan cykla på bryggan och se havet ligga blankt.
Och just nu har jag och maken suttit på altanen, druckit kaffe och bara njutit av att kunna gotta oss in solen!! Det är lycka!

En Glad Påsk önskar jag dej!

mary-ann sa...

för meg är det dom små sakerna som gör meg lycklig...att vakna upp brevid min mann,att kunna njuta av solen,våren,dofterna,mina barn,katten i knät,hundens blöta nos som puttar på en...allt sånt som inte kan fås och köpas för pengar.

Elle sa...

Du verkar ha förstått vad lycka är. De små obetydliga sakerna omkring oss som ger glädje och värme. Inte en dyr bil eller ett lyxliv.
Jag känner nog lycka av de saker du räknat upp.
Man kan varken köpa lycka eller kärlek.
Önskar dig en fortsatt skön påskhelg!
Kram Elle

lotta öster om heden sa...

Kramar från ett soligt Maglarp
Nej lycka kan inte inte köpas för pengar .
Lycka för mig är mina barnbarn ett nystan garn eller bara att får vara